Първата причина за това била отношенията между пострадалата и насилника, а

...
Първата причина за това била отношенията между пострадалата и насилника, а
Коментари Харесай

Едва след 7-ия побой жертвите на домашно насилие подават сигнал, 41% от тях после оттеглят жалбите си

Първата причина за това била отношенията сред потърпевшата и насилника, а втората - ревността

Едва след 7-ия побой жертвите на домашно принуждение са склонни да подадат сигнал за терора, които изживяват. Сред аргументите били връзките сред жертвата и насилника, след което се подрежда ревността, следвани от алкохола и опиатите. През тази година са се нараснали случаите, в които потърпевшите са подали молби за протекция и тъжби в полицията и прокуратурата. Отчита се и растеж на наказаните лица за домашно принуждение.

Това стана ясно на конференция под надпис „ Добри практики на институциите в отговор на домашното принуждение “, която се провежда в границите на „ 16 международни дни против насилието “. В нея присъединяване взеха регионалният шеф Пламен Янев, шефът на Охранителна полиция комисар Марин Димитров, ръководителят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов, прокурор Гинка Чинева от Районната прокуратура в Бургас и Дияна Видева от Сдружение асоциация „ Деметра “.

Данните обаче са стряскащи. За 2022 година и 2023 година има 272 каузи за домашно принуждение, като 41 % от тях са завършили с с отдръпване на молбите на потърпевшите и отвращение да се постановят ограничения от съда.

„ Насилието е една от язвите на обществото и с нея никой не може да се оправи самичък. Аз съм признателен на всички неправителствени организации за това, че се пробват да вкарат това в дневния ред на обществото, тъй като единствено когато ние си признаем, че имаме проблем, можем да тръгнем да го решаваме. Дълги години, освен в България, а и в доста страни, за това се е говорело тихомълком или пък въобще не се е говорело. Жертвите се опасяват да се извърнат за отбрана – нещо, за което сме създали към този момент много огромни крачки. Вчера имаше младежка конференция от възпитаници и студенти, които приказват намерено за насилието,с термини и без терзание, вършат даже психически портрет на насилника, което демонстрира, че и с тези хора би трябвало да се работи превантивно. Надежда има и тук е мястото да се включим ние – институциите, които по явен и безапелационен метод да даден нашето мнение, че насилието не е отговор, даже то не е част от разговора, това е неприемлива. Всеки, който си разреши да прибегне към сходна постъпка, ще бъде глобен надлежно от строгостта на закона. Надявам се тази наклонност да продължи, тъй като едно общество, в което вирее страхът, не може да е пълноценно “, уточни регионалният шеф Пламен Янев.

„ Ролята на полицията в разрешаване на казуса „ домашно принуждение “ е повече от основна, защото това е държавният орган, който в началото на терен се търси подпомагане за приемане на незабавна отбрана и преустановяване на държанието на насилника. Наблюдава се увеличение на броя на случаите на домашно принуждение, жертвите все по-често търсят помощ и да се изправят против казуса. Общият брой на формираните досъдебни производства удостоверява тези думи – за 2023 година са формирани общо 87 досъдебни производства, за първите 6 месеца на актуалната година за 60 . За интервала от началото на годината до октомври месец на територията на ОДМВР-Бургас са регистрирани и се реализира надзор по общо 282 заповеди за отбрана . За съпоставяне през 2022 година техният брой е бил 272, а през 2021 г.- 249 заповеди.

За причиняване на телесна щета в изискванията на домашно принуждение през 2021 година са формирани 30 досъдебни производства, при 33 за 2022 година и за първите 10 месеца на 2023 година броят е 107 . За случаите на несъблюдение на заповедите на отбрана през 2021 са били 38, за 2022 година - 36, а за първите 10 месеца на 2023 година са 47. Принудителното извеждане на насилника от домашното жилище при осъществяване на правосъдно решение случаите са: за 2020 година - 15, за 2021 година - 21, за 2022 година - 70 и за първите 10 месеца на 2023 година - 81 случая. За интервала 1 януари до 19 септември 2022 година формираните досъдебни производства за несъблюдение на заповеди за отбрана са били 21, а за същия интервал на годината формираните досъдебни производства са 40. Образуваните досъдебни производства за причиняване на телесна щета в изискванията на домашно принуждение през 2021 година са били 22, а през 2023г. 79. Налага се изводът, че високата социална публичност приканва жертвите да съберат храброст, търсят помощ от ангажираните институции и изсветляват домашните проблеми, крити с години “, съобщи шефът на Охранителна полиция комисар Марин Димитров.

„ В съда се образуват два вида каузи – едните са по закона за отбрана против домашното принуждение, която е гражданско административна процедура, и специфичните текстове по Наказателен кодекс, по които се образуват наказателни каузи от общ темперамент. Може да има повтаряне сред двата типа каузи, когато касае едно и също действие. Правим разликата изначално, че имаме по-голям дял на молби за отбрана от домашно принуждение по гражданско-административен ред, които преглеждаме в съда, от тези каузи, които са формирани по общ темперамент. Разликата в статистиката идва от това, че в съда се заключава работата единствено на Районния съд в Бургас, до момента в който при Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата данните за цялата територия. За 2022 година имаме 13 наказателни каузи по общ темперамент, а за 2023 година са към този момент 19 . И това е в резултат на изменението в Закона, които планува специфична наказуемост за действия, осъществени под формата на домашно принуждение. От в този момент започваме да водим такава статистика, защото домашното принуждение е единствено една част от общото принуждение, което минава през съда като каузи. Гражданските каузи през 2022 година са 129, а от началото на 2023 година досега са 143 или общият брой все още е 272 на такива постъпили каузи. Акцентирам обаче във връзка с приключването на тези каузи, защото 111 каузи от тези (или 41 % от тях) по този закон са завършили с отдръпване на молбата и отвращение да се постановят ограничения от съда . Това е извънредно сериозен проблем, само че ние като институция нямаме механизъм да се намесим във вътрешната сфера на жертвите. Скритата форма на продължаващото домашно принуждение е латентно и съществува в доста по-голям размер от този, които доближава до съда. Идеята е да обединим напъните и да извадим на показ по-голям % случаи, до такава степен, че даже да променим мисленето на жертвите, да създадем обществото по-нетърпимо и да реагираме по-адекватно “, съобщи ръководителят на Районния съд в Бургас Евгени Узунов.

„ Значително е повишен броят на формираните досъдебни производства за тези закононарушение, както и броят на арестуваните лица и на лицата с повдигнати обвиняване, и броя на импортираните в съда обвинителни актове против такива лица. В съпоставяне броят на наказаните лица през двете години обратно е 2,5 пъти повече спрямо 2022 година За 2023 година са арестувани 17 лица, а през 2022 година са били 5. Причината за това е първо изменението в Закона от 8 август т.г., другата е необятното отразяване на няколко фрапантни случая в медиите, при които се видя, че институциите взеха доста съответни ограничения . По този метод жертвите получиха храброст и доверие в институциите. До преди този момент ръцете ни бяха вързани. Например, при вчерашния случай (с 25-годишната Мария, която бе пребита от приятеля си -б.а.), неотложно бе формирано досъдебно произвеждане. Още на деня се обработват всички производства и преписки, в случай че се постанова инспекция – най-дългият период е 15 дни. Опитваме се да приключим бързите досъдебни производства до седмица. Всичко това регистрира доверие и имаме доста по-голям брой на жертвите, които се осмеляват да се извърнат към институциите и имат вяра, че ще им бъде помогнато “, сподели прокурор Гинка Чинева от Районната прокуратура в Бургас.

„ Имаме стратегии за смяна на настройките в посока на неагресивно държание, за смяна на полезностите. Към сегашния миг домашното принуждение се възстановява в обществото. Тези стратегии дават опцията за разграничаването, опълчването, за стартирането на неговото различаване. Европейска социологическа организация показва, че едвам на 7-ия път потърпевшите лица вземат решение да подадат сигнал или да подхващат ограничения и дейности. При всички останали случаи жертвите са склонни да отдръпват молба и да спрат производството. Много са аргументите, най-вече психически . Една от тях е връзките сред насилника и потърпевшото лице. Много е мъчно на жертвата сама измине пътя до финала и до приемане на правдивост и отбрана . Другата причина е ревността . Алкохолът и опиати също са аргументи, само че не са измежду главните, съгласно данните. Домашното принуждение е систематичен развой, то е циклично във времето и не е единствено еднократен акт. За да предприеме стъпки на потърпевшото лице са му нужни храброст и кураж. Доказателства са медицински удостоверения и мнения на психолози “, уточни Дияна Видева от Сдружение асоциация „ Деметра “. Вижте във видеото какво още какви стратегии оферират от Асоциацията.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР